niedziela, 13 września 2015

SERNIK CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ

Połączenie gorzkiej czekolady, lekko wyczuwalnej nuty orzechowej z nutelli i serowego wierzchu- to połączenie musi być pyszne!!Prosty do zrobienia, n
iezbyt słodki, kremowy.Spód pięknie pachnie cynamonem ( dlatego tak bardzo ten sernik kojarzy mi się ze świętami). Przepis zaczerpnięty z moimi modyfikacjami z mojewypieki.com
 Polecam!!


Przepis
SPÓD:
  • 150 g herbatników kakaowych ( można dodać ciastka pełnoziarniste)
  • 2 łyżki nutelli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
MASA SEROWA:
  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego ( zmielonego przynajmniej dwa razy) - ja użyłam półtłustego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków ( można dodać mniej)
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki nutelli
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Herbatniki,nutellę,cynamon zmiksować na drobno.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia same dno. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód tortownicy. Docisnąć i schłodzić w lodówce ok. 30 min.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Ciągle ucierając dodawać jajka, proszek budyniowy i śmietanę. Masę serową podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę - wymieszać. Do drugiej dodać nutellę - zmiksować. Na schłodzony spód wykładać warstwami masę serową. Najpierw warstwa czekoladowa,następnie warstwa z nutellą a na wierzch serową białą.Piec w temperaturze 150 st. C ok 60-75 min. ( ja piekłam w kąpieli wodnej). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin a najlepiej przez noc. Można dodatkowo udekorować np. polewą czekoladową.

Smacznego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz