Przepyszny!!! Jeden z naszych ulubionych. Upiekłam go z polecenia męża:) Przepis z książki Doroty Świątkowskiej pt." Moje Wypieki i Desery". Masa serowa jest bardzo delikatna, kremowa, spód z ciasta brownie. Upieczcie go a zobaczycie,żę na dobre zagości w Waszych domach.
PS. Niestety muszę Was przeprosić za jakość zdjęcia ( obiecuje to już ostatnie takie niewyraźne);)
Przepis:
CIASTO BROWNIE:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 jajko
- 40 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka dowolnego aromatu ( u mnie wanilia)
- 1/2 szkl. drobnego cukru
MASA SEROWA:
- 600 g twarogu tłustego lub półtłustego ( zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego ( 400 g)
- 250 g serka mascarpone
- 120 g mlecznej bądź gorzkiej czekolady ( ja dałam 60 g gorzkiej i 60 g mlecznej)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka dowolnego aromatu ( u mnie wanilia)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
POLEWA ŚMIETANKOWA:
- 1/2 szkl. śmietany 18%
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Garnuszku dodajemy 50 g masła i 40 g czekolady gorzkiej i rozpuszczamy na małej mocy palnika ( mieszamy od czasu do czasu by nam się nie przypaliło). Gdy powstanie gładki sos czekoladowy ściągamy z palnika i odkładamy do lekkiego przestudzenia.. Jajko ubijamy z 1/2 szkl. cukru na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy sos czekoladowy ( może być lekko ciepły) cały czas miksując aż składniki się połączą. Pod koniec dodajemy 50 g przesianej mąki pszennej i miksujemy. Tortownicę o śr 20-21 cm ( u mnie była tortownica o śr. 23 cm - uważam że była za duża ale niestety mniejszej nie posiadam)wykładamy papierem do pieczenia samo dno. Wlewamy masę Brownie. Pieczemy ok. 12-15 min w temp. 170 st. C. Wyciągamy z piekarnika
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystko oprócz czekolady miksujemy tylko do połączenia się składników. Z masy serowej odlać 3/4 szklanki masy. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą ( 120 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej). Na upieczony spód Brownie przelewamy białą masę serową. Łyżką wykładamy na górę masy białej serowej kleksy masy czekoladowej serowej. Szpatułkę wkładamy w masę serową i mieszamy ( tylko nie za mocno)kilka razy aby powstał efekt marmurka( u mnie na zdjęciu tego niestety nie widać bo ciasto mam w całości jedynie pokazane). Piec w temperaturze 150 st. C ok 60 min. w kąpieli wodnej ( na dolną półkę wkładam rondel z wodą natomiast nad nią forma z ciastem).
Gdy sernik się upiecze smarujemy polewą śmietankową: śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Pieczemy dodatkowe 10 min. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie chłodzimy ok 12 godz a najlepiej całą noc. Schłodzony sernik można oprószyć kakao.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz