niedziela, 27 września 2015

CIASTO LION

Dla sympatyków bardzo słodkich ciast a że mój mąż zalicza się do nich to właśnie to ciasto będzie u nas w domu gościć częściej:) Ciasto robi się błyskawicznie,nie wymaga pieczenia. Przepis zaczerpnięty z mojepasjekrakow.blogspot.com


Przepis

  • 750 g mascarpone
  •  2 opakowania herbatników pełnoziarnistych maślanych 
  • 3 szt batonów Lion
  • puszka masy kajmakowej ( 400g)
  • 650 g śmietany kremówki 36% ( ja dałam 30% i dlatego dodałam dwa opakowania śmietan-fix)
  • 4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki cukru pudru
  • 50 g czekolady deserowej (ja dałam 100 g)
PRZYGOTOWANIE:
Blaszkę  o wym.26x31 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową przykryć kolejną warstwą herbatników. 150 g śmietany kremówki ubić z 4 łyżkami cukru pudru, dodać do lekko zmiksowanego serka mascarpone i dokładnie wszystko zmiksować ale krótko. Dodać pokrojone w kostkę batoniki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki przykryć ostatnią warstwą herbatników. 500 g śmietany ubić z 2 łyżeczkami cukru pudru. Wyłożyć na herbatniki. Na wierzch posypać tartą czekoladą. Schłodzić kilka godzin w lodówce a najlepiej przez całą noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz