SPÓD:
- 70 g masła ( roztopionego)
- 140 g ciastek pełnoziarnistych ( ja dałam kakaowe herbatniki)
MASA SEROWA:
- 900 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( ja pierwszy raz użyłam twaróg z wiaderka był to: twaróg sernikowy mielony z Piątnicy - polecam, idealny na serniki)
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( ja dałam aromat migdałowy)
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
POLEWA ŚMIETANOWA:
- 220 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka drobnego cukru
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować aż będzie masa gładka - tylko nie miksujemy zbyt długo. Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy.Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Piec w temperaturze 180 st C przez 10 min następnie przez kolejne 30 min piec 110 st. C ( ja piekłam dużo więcej bo ok. 1 godz). Sernik po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Potem smarujemy wierzch polewą z kwaśnej śmietany ( wszystkie składniki polewy mieszamy). Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz