środa, 26 sierpnia 2015

SERNIK NOWOJORSKI

Sernik, który na stałe zagości w naszym domu. Jest kremowy,wilgotny,gładki, lekko wyczuwalna nuta cytryny. Goście byli zachwyceni! Łatwy do wykonania. Gorąco polecam! Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com


Przepis
SPÓD:
  • 70 g masła ( roztopionego)
  • 140 g ciastek pełnoziarnistych ( ja dałam kakaowe herbatniki)
MASA SEROWA:
  • 900 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( ja pierwszy raz użyłam twaróg z wiaderka był to: twaróg sernikowy mielony z Piątnicy - polecam, idealny na serniki)
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( ja dałam aromat migdałowy)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
POLEWA ŚMIETANOWA:
  • 220 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka drobnego cukru
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, dodać zmielone ciastka i wymieszać. Ciastka wyłożyć na tortownicę o średnicy 23 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce ok. 30 min.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować aż będzie masa gładka - tylko nie miksujemy zbyt długo. Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy.Sernik pieczemy w kąpieli wodnej.  Piec w temperaturze 180 st C przez 10 min następnie przez kolejne 30 min piec 110 st. C ( ja piekłam dużo więcej bo ok. 1 godz). Sernik po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Potem smarujemy wierzch polewą z kwaśnej śmietany ( wszystkie składniki polewy mieszamy). Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz