Przepis z www.światciasta.pl
Przepis na blachę 23x37 cm :
Masa mleczna:
- 3 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka mleka
- 1, 5 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego ( po 16 g)
- 200 g czekolady mlecznej
- 150 g orzeszków ziemnych
- 1/4 szklanki mleka
- 1,5 opakowania herbatników ( 1 opak. 220 g)
- 1 puszka gotowej masy krówkowej
Przygotowanie:
Orzeszki najpierw posiekać a następnie podprażyć na suchej patelni. Na blachę wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę dodać mleko i mleko w proszku. Utrzeć i wstawić na chwilę do lodówki do zgęstnienia. Połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Masę krówkową wyłożyć na herbatniki a na nią wyłożyć pozostałą część masy mlecznej. Na masę mleczną wyłożyć ostatnią warstwę herbatników a na nią wylać czekoladę roztopioną w mleku i wymieszaną z orzeszkami. Ciasto schłodzić przez minimum 3 godz.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz