niedziela, 15 listopada 2015

SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM

Sernik ten zdecydowanie dopisuje do moich ulubionych. Jest przepyszny. Ser rozpływa się w ustach, bardzo kremowy i do tego mus czekoladowy. To połączenie musi być pyszne! 
Przepis zaczerpnięty z : mojepasjekrakow.blogspot.com
Polecam baaaaardzo!
Przepis:

MASA SEROWA:
  • 1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie zmielonego)
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego 
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( 530 g)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 białka
  • 3-4 łyżeczki aromatu waniliowego 
WYKOŃCZENIE:
  • 200 g śmietany 18% 
  • 2 łyżki cukru pudru
MUS CZEKOLADOWY:
  • 6 żółtek
  • 3 białka 
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 100 g masła 
  • 250 g gorzkiej czekolady 
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o wym. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki zmiksować i wylać na tortownicę. Piec     w temperaturze 175 st. C przez 30-35 min. Po tym czasie wyłożyć delikatnie śmietanę na ser              ( śmietanę 18% mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru) i ponownie piec w tej samej temp. przez 10-15 min. Wyjąć i ostudzić. W metalowej miseczce umieścić 50 g cukru pudru, 6 żółtek i śmietankę. Miskę postawić na garnek z gotującą się wodą i i cały czas mieszać. W połowie gotowania dodać kakao. Gotować do czasu aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać od razu pokrojone w kostkę masło i drobno posiekaną czekoladę. Mieszać aż składniki się rozpuszczą. Ubić białka na sztywno     z dodatkiem odrobiny soli.Do ubitych dodajemy resztę cukru i dalej miksujemy aż do uzyskania lśniącej masy. Białka powoli i stopniowo dodawać do musu. Mieszać delikatnie szpatułką. Gotowy krem wyłożyć na sernik i wstawić sernik na noc do lodówki. 
Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz