niedziela, 15 listopada 2015

KOKOSANKI

Niestety nie dotrzymam słowa dotyczącego umieszczania jedynie przepisów, w których dominuje ser. Ten przepis KONIECZNIE musiałam tutaj dodać bo kto z nas nie pamięta z dzieciństwa kokosanek? Są idealne i będą naprawdę często gościć u nas w domu. Goście byli zachwyceni- co niektórzy poprosili o porcję na wynos :):)Zdążyłam ostatnią sztukę sfotografować:) Przepis z mojewypieki.com
Polecam baaardzo !!!

Przepis:

CIASTO:
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka śmietany 18%
PONADTO:
  • 2 czubate łyżeczki do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
POLEWA:
  • 125 g masła
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 3-4 łyżki kakao
  • 10 łyżek drobnego cukru do wypieków
PONADTO:
  • 300 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto zagotować do czasu roztopienia masła. Wystudzić. 
Mąkę, proszek przesiać i odstawić. Jajka i żółtka dodać do wystudzonej masy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę i proszek.  Delikatnie wymieszać szpatułką. Blachę o wym. 32x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec ok. 30-40 min w temp. 170 st. C. Ciasto wystudzić i pokroić w kostki. Wszystkie składniki na polewę zagotować aż do utworzenia gładkiej masy. Każdą kostkę maczać w polewie a następnie obtaczać w wiórkach. 

Smacznego ! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz