niedziela, 19 marca 2017

MARYSIEŃKA

Ciasto puszyste, miękkie i wilgotne. Pyszny waniliowy krem budyniowy i orzechowy placek w środku. Orzechy przyjemnie chrupią w buzi. Ciasto jest bardzo słodkie i sycące. Na pewno każdemu posmakuje ( na zdjęciu nawet widać jak Dzidziutek się do niego dobiera :) )Przepis z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji. Gorąco polecam!


Przepis:
I PLACEK
Składniki:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
II PLACEK
Składniki:
  • 250 g włoskich orzechów
  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
Składniki:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 żółtek
  • 200 g cukru
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
POLEWA
Składniki:
  • 200 g masła
  • 1/2 - 1  szklanka drobnego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
Przygotowanie:

I PLACEK
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić na dwa blaty.

II PLACEK ORZECHOWY
Białka ubić z cukrem, dodać pokrojone orzechy i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min

KREM
Odlać 1/2 szklanki mleka, a pozostałą cześć zagotować z cukrem wanilinowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną  i 1/2 szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Przestudzony budyń dodać do utartego masła. Krem podzielić na dwie części.

POLEWA
Składniki włożyć do garnka. Postawić na wolnym ogniu, dobrze wymieszać i podgrzewać do zagotowania.

PRZEŁOŻENIE PLACKA:
I PLACEK ( pierwsza część) - KREM - II PLACEK ORZECHOWY- KREMI PLACEK          
( druga część). Wierzch ozdobić polewą kakaową.


1 komentarz: