wtorek, 7 lutego 2017

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM

Przepyszne, mięciutkie, rozpływające się ciasto drożdżowe. Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego można zrobić rogaliki, bułeczki z dowolnym nadzieniem. U mnie oczywiście rogaliki z nadzieniem serowym. Polecam!!!
Przepis:
CIASTO DROŻDŻOWE wg siostry Anastazji:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 5-6 żółtek
  • 1/2 łyżeczki soli 
NADZIENIE:
  • 600 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 3 żółtka
  • 6-7 łyżek cukru ( najlepiej drobnego z wanilią, zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego) 
PRZYGOTOWANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO:
Przesiać mąkę do miski. Odstawić. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( dodatkowo naczynie z rozczynem przykrywam czystą ściereczką). Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie ładnie odchodzić od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania ciasta. Wyrabianie ciasta należy zakończyć gdy ciasto jest gładkie , odstaje od ręki i naczynia i ma wiele pęcherzyków powietrza ( ciasto jest wtedy bardziej puszyste). Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, nakryć ściereczką do wyrośnięcia ok. 90 min ( ciasto musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 2 cm. Wykrawać trójkąty,( o krótkiej podstawie i długich bokach) nadzienie nakładać na podstawę trójkąta. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika( inaczej rogaliki podczas pieczenia będą się rozwijać) Układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia. Rogaliki z wierzchu posmarować roztrzepanym jajem, Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp. 160-170 st. C przez ok. 20 min.
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ:
Składniki na masę serową rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz