Sama słodycz! Dla sympatyków tiramisu. Idealne połączenie gorzkiej czekolady, mascarpone,amaretto i kawy. Ciasto rozpływa się w ustach i jest baaardzo sycące. Polecam bardzo!!!
Przepis z książki Doroty Świątkowskiej " Moje Wypieki i Desery" cz. ciasta drożdżowe i nie tylko.
Przepis:
CIASTO:
- 120 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kawy rozpuszczona w 1/5 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka likieru amaretto
TIRAMISU:
- 500 g serka mascarpone
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 2 łyżki likieru amaretto
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijać jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wlać lekko przestudzoną czekoladę - zmiksować. Dodać mąkę, kawę i amaretto i ponownie zmiksować. Wszystkie składniki na tiramisu powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki zmiksować. Formę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej 3/4 ciasta czekoladowego, następnie całą część tiramisu a potem resztę ciasta czekoladowego za pomocą łyżki. Zanurzyć w cieście do połowy patyczek i zrobić nim esy-floresy na wierzchu ciasta. Piec w temp. 170 st. C ok. 50-60 min. Wystudzić w uchylonym piekarniku a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez cała noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakao lub startą czekoladą.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz