niedziela, 11 października 2015

TIRAMISU BROWNIE

Sama słodycz! Dla sympatyków tiramisu. Idealne połączenie gorzkiej czekolady, mascarpone,amaretto i kawy. Ciasto rozpływa się w ustach i jest baaardzo sycące. Polecam bardzo!!!
Przepis z książki Doroty Świątkowskiej " Moje Wypieki i Desery" cz. ciasta drożdżowe i nie tylko.

Przepis:

CIASTO:
  • 120 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka kawy rozpuszczona w 1/5 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka likieru amaretto
TIRAMISU:
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijać jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wlać lekko przestudzoną czekoladę - zmiksować. Dodać mąkę, kawę i amaretto i ponownie zmiksować. Wszystkie składniki na tiramisu powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki zmiksować. Formę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej 3/4 ciasta czekoladowego, następnie całą część tiramisu a potem resztę ciasta czekoladowego za pomocą łyżki. Zanurzyć w cieście do połowy patyczek i zrobić nim esy-floresy na wierzchu ciasta. Piec w temp. 170 st. C ok. 50-60 min. Wystudzić w uchylonym piekarniku a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez cała noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakao lub startą czekoladą.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz