niedziela, 21 sierpnia 2016

TRUFLE CZEKOLADOWE Z TWAROGIEM

   Pierwsze trufle, które miałam okazję zrobić. Są pyszne, zwarte i do tego łatwe w przygotowaniu. Polecam!! Przepis z książki Pani Doroty Świątkowskiej " Moje Wypieki i Desery cz. Babeczki, Muffiny i Ciasteczka"

Przepis:
Ciasto:
  • 200 g zmielonego twarogu 
  • 200 g czekolady ( ja dałam 100 g czekolady mlecznej i 100 g czekolady gorzkiej)
  • 1/4 szklanki miodu 
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżka likieru amaretto
Ponadto:
  • 150 g gorzkiej czekolady ( roztopionej w kąpieli wodnej)
Przygotowanie: 
Roztopić czekoladę. Utrzeć twaróg z miodem, aż do otrzymania gładkiej masy. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Dodać amaretto i płatki migdałowe i ponownie utrzeć. Masę wsadzić do lodówki aby stężała. Po ok. 3 godz. od masy odrywać niewielkie kawałki i lepić w kształcie kulki. Obtoczyć kulki w roztopionej czekoladzie. Dekorować migdałami. Trufle przechowywać w lodówce. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz