Pierwsze trufle, które miałam okazję zrobić. Są pyszne, zwarte i do tego łatwe w przygotowaniu. Polecam!! Przepis z książki Pani Doroty Świątkowskiej " Moje Wypieki i Desery cz. Babeczki, Muffiny i Ciasteczka"
Ciasto:
- 200 g zmielonego twarogu
- 200 g czekolady ( ja dałam 100 g czekolady mlecznej i 100 g czekolady gorzkiej)
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka likieru amaretto
- 150 g gorzkiej czekolady ( roztopionej w kąpieli wodnej)
Roztopić czekoladę. Utrzeć twaróg z miodem, aż do otrzymania gładkiej masy. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Dodać amaretto i płatki migdałowe i ponownie utrzeć. Masę wsadzić do lodówki aby stężała. Po ok. 3 godz. od masy odrywać niewielkie kawałki i lepić w kształcie kulki. Obtoczyć kulki w roztopionej czekoladzie. Dekorować migdałami. Trufle przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz