niedziela, 13 września 2015

RICOTTA HOTCAKES

Delikatne,puszyste, pyszne placuszki. Jak dla mnie nasze tradycyjne racuszki się chowają. Polecam je na śniadanie jak i na deser. Można podawać je z dżemem,syropem, owocami ( jak tylko macie ochotę). Przepis od niezawodnej Pani Dorotki z mojewypieki.com

Przepis
  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka ( oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • można dodać 2 łyżeczki cukru do smaku
Ser, mleko,żółtka,cukier wymieszać rózgą, dodać olej i wymieszać.Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem, dalej mieszając. Na samo koniec dodać pianę z białek,które wcześniej ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej ( naprawdę małą ilość), nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy obustronnie. 

Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz