Przepis:
SPÓD:
- 150 g herbatników pełnoziarnistych
- 50 g masła
MASA SEROWA:
- 600 g twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 80 g drobnego cukru
- kilka kropel dowolnego aromatu ( ja użyłam waniliowego)
- 3 jajka
- 4 dojrzałe banany ( zmiksowane na gładkie pure za pomocą blendera lub po prostu rozgnieść widelcem)
PRZYGOTOWANIE:
Herbatniki pokruszyć drobno wymieszać z roztopionym masłem. Masę herbatnikową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm ( dno wyłożone papierem do pieczenia) - mocno dociskając. Schłodzić ok 30 min w lodówce.
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera. Masę serową wylać na schłodzony spód herbatnikowy. Ciasto pieczemy w temperaturze 150 st.C ok. 60 min. Można piec w kąpieli wodnej. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce ok. 12 godz a najlepiej całą noc.
Następnie dowolnie udekorować. Ja użyłam masy kajmakowej.
Smacznego ! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz