czwartek, 30 lipca 2015

SERNIK BANANOWY

Jakiś czas temu robiłam to ciasto. Przygotowuje się je naprawdę bardzo szybko. Pięknie pachnie, bardzo wyczuwalny smak bananów. Zdjęcie nie jest najlepszej jakości (jedynie takie znalazłam gdzieś zawieruszone w plikach).Jeśli chcesz przygotować ciasto, które nie jest czasochłonne to te ciasto jest jak najbardziej dla Ciebie. Naprawdę polecam!


Przepis:

SPÓD:
  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 50 g masła
MASA SEROWA:
  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 80 g drobnego cukru
  • kilka kropel dowolnego aromatu ( ja użyłam waniliowego)
  • 3 jajka
  • 4 dojrzałe banany ( zmiksowane na gładkie pure za pomocą blendera lub po prostu rozgnieść widelcem)
PRZYGOTOWANIE:
Herbatniki pokruszyć drobno wymieszać z roztopionym masłem. Masę herbatnikową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm ( dno wyłożone papierem do pieczenia) - mocno dociskając. Schłodzić ok 30 min w lodówce.
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera. Masę serową wylać na schłodzony spód herbatnikowy. Ciasto pieczemy w temperaturze 150 st.C ok. 60 min. Można piec w kąpieli wodnej. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce ok. 12 godz a najlepiej całą noc. 
Następnie dowolnie udekorować. Ja użyłam masy kajmakowej.

Smacznego ! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz