
SPÓD:
- 150 g herbatników pełnoziarnistych
- 50 g masła
MASA SEROWA:
- 800 g zmielonego przynajmniej dwukrotnie twarogu tłustego lub półtłustego
- kilka kropel ulubionego aromatu ( u mnie aromat migdałowy)
- 220 g drobnego cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 300 g jagód ( zmiksowane na gładko w blenderze i przetarte przez sito)
POLEWA:
- 250 ml kwaśnej śmietany 18% ( ja dałam 200 ml i było zdecydowanie za mało)
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia samo dno. Herbatniki pokruszyć drobno i połączyć z roztopionym masłem. Masę herbatnikową wyłożyć dno tortownicy mocno dociskając i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki wymieszać razem za pomocą miksera. Masę serową wylać na schłodzony spód. Wyrównać i piec w temp. 150 st. ok. 60-75 min. Można piec w kąpieli wodnej ( ja wlewam do dużego garnka wode i wstawiam na dolną półkę w piekarniku a ciasto wstawiam półkę wyżej. Dzięki kąpieli ciasto nam nie pęka i jest bardziej wilgotne).Sernik delikatnie wyjąć z piekarnika, wyłożyć na górę polewę i ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić przez ok. 12 godz. w lodówce a najlepiej przez całą noc.
Smacznego ;)
Wyglada pieknie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń