czwartek, 30 lipca 2015

SERNIK JAGODOWY

Moim pierwszym wypiekiem, którym chciałabym się z Wami podzielić jest sernik jagodowy. Sezon jagodowy trwa więc to ciasto jest jak najbardziej na czasie :) Przepis jest od niezawodnej Pani Dorotki z mojewypieki.com. Przepis mogę w 100% polecić każdej z nas. Ciasto jest proste do zrobienia. Nie zajmuje dużo czasu. Jedynie trzeba mieć sporooo cierpliwości przy przecieraniu jagód przez sito. Sernik jest pyszny (opinia męża :)), delikatnie wyczuwalny smak jagód. Polecam bardzo!!!
Przepis

SPÓD:

  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 50 g masła
MASA SEROWA:
  • 800 g zmielonego przynajmniej dwukrotnie twarogu tłustego lub półtłustego
  • kilka kropel ulubionego aromatu ( u mnie aromat migdałowy)
  • 220 g drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 300 g jagód ( zmiksowane na gładko w blenderze i przetarte przez sito)
POLEWA:
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18% ( ja dałam 200 ml i było zdecydowanie za mało)
  • 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia samo dno. Herbatniki pokruszyć drobno i połączyć z roztopionym masłem. Masę herbatnikową wyłożyć dno tortownicy mocno dociskając i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki wymieszać razem za pomocą miksera. Masę serową wylać na schłodzony spód. Wyrównać i piec w temp. 150 st. ok. 60-75 min. Można piec w kąpieli wodnej ( ja wlewam do dużego garnka wode i wstawiam na dolną półkę w piekarniku a ciasto wstawiam półkę wyżej. Dzięki kąpieli ciasto nam nie pęka i jest bardziej wilgotne).Sernik delikatnie wyjąć z piekarnika, wyłożyć na górę polewę i ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić przez ok. 12 godz. w lodówce a najlepiej przez całą noc.

Smacznego ;)



2 komentarze: